SZARVASMARHA

 

Szarvasmarhák esetén kétféle megközelítés lehetséges: vizsgálhatunk egyedeket és állományokat.

Az állományok vizsgálata során képet kapunk egy-egy termelési csoport energetikai állapotáról, mikroelem ellátottságáról vagy akár teljes biokémiai státuszáról.

Állományvizsgálat esetén a telep szerkezetének megfelelő számú, általában 5 termelési csoport vizsgálata célszerű: szárazon állók, ellést után, kis-, közepes- és nagy termelésű állatok. Mindegyik csoport esetén 10-10 egyedből vegyünk mintát, melyeket elegyítve (vagy egyedileg a laboratóriumba küldve és kérve az elegyítést) kérjük a kiválasztott vizsgálatokat.

A módszer költséghatékony, hiszen 5 vizsgálat díjáért a teljes állományra vonatkoztatható, értékes információhoz jutnak a termelők.

Állományok vizsgálatára a következő profilokat ajánljuk:

  • Szarvasmarha energetikai profil (Glükóz, fruktózamin, koleszterin, trigliceridek, ß-hidroxi-vajsav, szabad zsírsavak)
  • Szarvasmarhaprofil (Karbamid, kreatinin, összfehérje, Na, K, klorid, Na/K arány, foszfát, összbilirubin, AP, AST (GOT), γ-GT, GLDH, epesavak, glükóz, fruktózamin, koleszterin, trigliceridek, CK, Ca, Mg, ß-hidroxi-vajsav, szabad zsírsavak)
  • Nagy szarvasmarhaprofil (Karbamid, kreatinin, összfehérje, Na, K, klorid, Na/K arány, foszfát, összbilirubin, AP, AST (GOT), γ-GT, GLDH, epesavak, glükóz, fruktózamin, koleszterin, trigliceridek, CK, Ca, Mg, ß-hidroxi-vajsav, Cu, Zn, Se, ß-karotin)
  • Profil S (Na, K, Ca, Mg, foszfát, klorid, Cu, Zn, Se)
  • Termékenyülési zavar 1 (Karbamid, összfehérje, Na, K, foszfát, AST (GOT), Ca, Mg, klorid)
  • Termékenyülési zavar 2 (Karbamid, összfehérje, Na, K, foszfát, AST (GOT), Ca, Mg, klorid, ß-karotin)
  • Termékenyülési zavar 3 (Karbamid, összfehérje, Na, K, foszfát, AST (GOT), Ca, Mg, klorid, ß-karotin, E-vitamin, Se)

Teljeskörű bakteriológiai, parazitológiai szolgáltatásunk segítséget nyújt az állományok célzott kezeléséhez.

Egyedek vizsgálatára természetesen az összes fenti vizsgálat alkalmas, kiegészítve Elfekvő tehén profilunkkal (Karbamid, összfehérje, foszfát, AST (GOT), γ-GT, glükóz, koleszterin, CK, Ca, Mg, klorid).